Hoeveel managers heb je nodig

Hoeveel managers heb je nodig?

Als startende ondernemer was je kritisch bij het aannemen van personeel. Je had zoveel vertrouwen in je eerste medewerker(s) dat je ze, bij wijze van spreken, de sleutel van je huis gaf. Er was onderling zoveel vertrouwen en betrokkenheid, dat je samen altijd wel een oplossing vond. Je streefde allemaal dezelfde doelen na en je had aan een half woord genoeg. Een uurtje extra inzet was vanzelfsprekend.

Hoe groter de organisatie wordt, hoe minder een organisatie lijkt te kunnen functioneren zonder managers, functiebeschrijvingen, schriftelijke afspraken, beoordelingsgesprekken en controle. Medewerkers krijgen minder vrijheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid waardoor de betrokkenheid vermindert. Waar gaat het mis? Is het puur de schaalgrootte? Of kun je ook in grote organisaties gevoel van onderling vertrouwen hebben? En heb je dan nog managers nodig, of volstaat een klein aantal leiders die de richting aangeven? Wat is een mogelijke ratio tussen leiders en medewerkers, 1:25, 1:50 of misschien zelfs 1:100? Hoe zou het bedrijf er dan uit zien, en wat doet dit met de tevredenheid en creativiteit van medewerkers? Zijn er dan nog planningsproblemen, of wordt dat onderling opgelost? Is controle van iedereen nodig, of lijden de goeden onder de kwaden? Leuk onderwerp voor de volgende heidagen, wie durft?